Poradíme na +420 720 038 338 (Po - Pá 10 - 18:00, So 10 - 12:00)

Broušení bruslí

Nevíte si rady?

Pavel Útrata, hokejový specialista

Napište mi dotaz
+420 720 038 338

Kategorie

Filtrovat produkty

Nebyly nalezeny žádné produkty

28.1.2020


Bez nadsázky se dá říct, že broušení bruslí je alchymie a věda (slýcháváme to i na prodejně). Samozřejmě – nejsme raketoví inženýři nebo lékaři a obyčejným broušením se nemůžeme přiblížit jejich oboru, který je prospěšný pro lidstvo. My můžeme zajistit to, aby Franta Procházka (smyšlená osoba) měl dobře nabroušené brusle a mohl rozdávat radost s partičkou kamarádů v lize.

Broušení, jako takové, je svým způsobem opravdu věda – lední hokej/bruslení je z fyzikálního hlediska acyklický pohyb, tudíž je k němu potřeba nějaké náčiní = v tomto případě brusle. A kromě toho, že Vám brusle musí sedět, tak musí být nabroušené. Tolik z nudného vědeckého hlediska.

Jeden moudrý pán nám kdysi řekl: „Pokud chcete mít perfektní prodejnu (na styl USA), tak do ní potřebujete brusku!“. Takže musíte mít onen stroj, abyste mohli začít a svůj bussines posunout o level výš. Jenže, bruska nebrousí sama (kromě švédské ProSharp) a potřebujete k ní i daného člověka, který bude brousit.

Takže máme brusku, máme člověka a dál? Dál se to už musíte jen naučit. V tomto jsme měli také štěstí, že jsme narazili na opravdového profesionála, který nás to naučil. Za mě to funguje tak, že potřebujete špičkovou mašinu, ale k ní potřebujete i špičkového člověka. Přirovnal bych to následovně – když si koupíte drahý sporťák (v mém případě vysněný Ford Mustang GT 500 Shelby s motorem o objemu 5,2l a nadupaným 8-mi válcem), tak je jasné, že hned nemůžete jezdit závody. Ten drahý a výkonný sporťák Vás hned neposune na první místo bez toho, aniž byste najezdili XY kilometrů, a hlavně se jej nenaučili pořádně řídit. To samé musíte mít i u broušení – tady je hlavní ta chuť a vědomí, že Vás to baví. Já se učil na starých bruslích na staré brusce. Jeden pár mi trval asi 45 minut, než sem si mohl já a můj master říct – je to v pohodě, můžeš to s klidným svědomím předat zákazníkovi a nechat si za to zaplatit.

U nás brousíme na kanadské a ověřené klasice Blademaster a máme také švédskou automatickou ProSharp (tu využíváme na profilování nožů – o tomto úkonu bude i samostatná kapitola). ProSharp je určitě skvělá bruska, nicméně její jediná „nevýhoda“ je, že nebrousí celý nůž, ale asi jen jeho 90%. Paty zbrušovat nemusíme (tím se akorát narušuje stabilita při bruslení), ale někteří z Vás jsou prostě zvyklí mít menší/více zbroušenou špičku, a proto nejvíce využíváme Blademaster, kde si délku brusu můžeme nastavit rukama.

ProSharp + Blademaster = nejlepší kombinace

Samotné broušení? Nejdříve si musíme nastavit hloubku žlábku (k tomu je potřeba speciální diamant). Slyšel jsem, že to chce někdo na dvojku, pětku nebo třeba osmičku. Upřímně – nevím co to znamená.. Já se držím opět jasně dané míry – podle Blademasteru jsou to palce, ale to Vám taky moc neřekne, pokud nejste matematici a rozumíte poloměrům, kružnicím a dalším věcem, které já ve škole nemusel. Standardně u nás brousíme na polovinu. Samozřejmě, hloubka žlábku se dá měnit na větší (moc nedoporučuji), ale také menší. Jiná kategorie pro broušení jsou děti a jiná zase dospělí. Dětem se u nás brousí většinou 3/4" až 5/8", ale samozřejmě se najdou tací, kteří to chtějí více. Nicméně to dětem spíše škodí, jelikož sice mají nože extrémně ostré a při dobré konstelaci hvězd vydrží ostré o dva ledy déle, ale nohy mají slabé, tudíž mnohem více zabírají třísly a postupem času přichází bolesti. Takže zde platí pravidlo: méně = více.

Hloubka žlábkuDospělí jsou taky speciální kategorie. Trochu jinak brousí hokejka, který měří 180 cm a váží 80kg, než kopie zápasníka MMA v nejtěžší kategorii s 2 metry výšky a 110kg masa. Ti těžší potřebují spíše menší žlábek, jelikož při svých proporcích se už tak dost boří do ledu a nabrousit jim žlábek tak, že v noži bude držet cigareta je taky hloupost. Víceméně je to o tom přijít a vyzkoušet (pokud zavítáte poprvé). Samozřejmě každé ruce jsou jiné, i když bruska je pro brusiče stejná. Taky, pokud půjdete ve dvou třeba do modelářské dílny, tak ty vázy, které jste vytvořily, nebudou stejné (i když máte stejný čas i hlínu) – s broušením je to totéž.

A aby té vědy nebylo málo, tak v neposlední řadě záleží také na úrovni (schopnostech) daného jedince a na jaký led vlastně chodí hrát. Pokud hrajete v lepších arénách, kde se o led starají, tak je to úplně jiné než někde na otevřeném kluzišti nebo zimáku, kde rolbaři je parta 20 hobíků vlastně buřt, hlavně že zaplatí led – jsou to přece kopyta (omlouváme se za výraz) a stačí jim to. V těch horších podmínkách bývá většinou i horší/měkčí led = hluboký žlábek je velký problém, protože se boříte a vlastně jen šlapete naprázdno.

Závěrem? Broušení je věda nejen pro daného hokejistu, ale také pro brusiče. A stejně jako se vším platí, že pokud to neděláte (broušení – myšleno brusiče) s jistou dávkou lásky a občas také trpělivosti, tak to bude stát za … Tečky si domyslete.

 

 

Chvátoš

Produktové kategorie

Nákupní košík

Počet kusů: 0

Uživatelský profil

Přihlásit se Registrovat

Buďte o krok napřed! Veškeré novinky pravidelně v emailu.
Řídíme se ochranou osobních údajů.

Jsme autorizovaný prodejce

U nás nenaletíte. Máme pouze originální zboží se zárukou, které můžete vyměnit nebo vrátit a garantujeme řádnou reklamaci.

Facebook YouTube Instagram Kde nás najdete